Look Good Feel Better

October is breast cancer awareness month and I normally like to show my support by buying a designer’s ribbon for cancer research.  This year, I decided to dig a bit deeper because I want to do more.  So, I got involved with the cancer organisation called Look Good Feel Better.  We are a group of experts working in the beauty field.  We get together to teach a small group of cancer patients how to apply makeup.  Chemotherapy can cause skin changes where the skin becomes very dry and sensitive.  The products which we use are calming and caring to the skin.  Chemotherapy can also cause hair loss on the head, eyebrows and eyelashes.  We have 12 easy steps which we show how to apply make-up.  Starting with a good skincare routine and ending with lipliner and lipstick.  It is completely up to the person attending the workshop if she wants to learn all the steps or focus only on certain areas.

A workshop like this is more than just makeup.  It is therapy for the soul.  We get together and have fun.  Have a fika; learn something new and meet new people.

For me, it is also more than just showing someone how to apply make-up.  It is the joy of helping someone; seeing a smile on their face and it is

also a good way to speak more Swedish.  I am hooked and I will return for as long as I can.

They are now closed over the summer holidays, but will be back in September with their kick-off to a new season.


Oktober är bröstcancer medvetenhet månad och jag brukar vilja visa mitt stöd genom att köpa en designers band för cancerforskning. I år bestämde jag mig för att jag vill göra mer. Så jag blev involverad i ett humanitärt projekt som heter Look Good Feel Better, som hjälper cancersjuka kvinnor, drivs av KoHF (Kosmetik och hygienföretagen). Vi är en grupp experter och alla som arbetar i projektet är make-up artister eller hudvårdsterapeuter. Vi arbetar tillsammans för att lära en liten grupp cancerpatienter hur man applicerar smink. Kemoterapi kan orsaka hudförändringar där huden blir mycket torr och känslig. De produkter vi använder är lugnande och bryr sig om huden. Kemoterapi kan också orsaka håravfall på huvudet, ögonbrynen och ögonfransarna. Vi har 12 enkla steg som vi visar hur man applicerar smink. Börjar med en bra hudvårdsrutin och slutar med lipliner och läppstift. Det är helt upp till personen som går på workshopen om hon vill lära sig alla steg eller fokusera bara på vissa områden.

En verkstad som denna är mer än bara smink. Det är terapi för själen. Vi träffas och har kul. Ta en kaffe; lära sig något nytt och träffa nya människor.

För mig är det också mer än att bara visa någon hur man applicerar smink. Det är glädjen att hjälpa någon; ser ett leende i ansiktet och det är också ett bra sätt att prata mer svenska. Jag är knuten och jag kommer att återvända så länge jag kan.

De är nu stängda under sommarsemestern, men kommer tillbaka i september med sparken till en ny säsong.